Trek uw plan

Je raadt het nooit: onder deze rechtse regering is het aantal mensen dat aangewezen is op een leefloon fors gestegen. Meer dan 115.000 Belgen moeten aankloppen bij het OCMW omdat ze geen andere vorm van inkomen hebben – een historisch record. De komende maanden zal dat aantal alleen maar verder stijgen, door de zogenaamd ‘moeilijke, maar noodzakelijke maatregelen’ voor mensen die geen job kunnen vinden, opgelegd door deze en de vorige regering.

Je raadt het nooit: mensen uit de werkloosheid gooien, bezorgt hen niet plots een job, maar duwt hen verder de armoede in. Blijkt dat de tactiek ‘hen zo arm maken tot ze wel móeten werken, of ze nu willen of niet, de luieriken’, niet werkt. Het mag dan mooi staan in cijfers, ‘deze regering laat de werkloosheid dalen’, maar ze doet dat niet door werklozen te begeleiden of aan een job te helpen, maar door hen simpelweg te schrappen. Nettoresultaat: nog steeds geen job voor hen, alleen een nog lager inkomen, met nog meer armoede en nog minder perspectief.

Wie nog jong is en het moeilijk heeft werk te vinden, verliest niet alleen zijn werkloosheidsuitkering, maar meteen ook de begeleiding op maat van de VDAB. Welke boodschap geef je daarmee? ‘Heeft geen bedrijf jou nodig? Klop dan maar aan bij het OCMW, trek uw plan, bij ons moet u niet meer aankloppen. De werkloosheid laten dalen doen we niet meer door voor werkzoekenden jobs te creëren, we nemen hen gewoon hun uitkering af en schrappen ze uit de statistieken. U verschijnt niet meer in onze Excel-file, dus u bestaat niet meer, laat staan dat u nog ons probleem bent.’

Wat een moed vergt het om in de ander zijn inkomen te knippen, als je weet dat je er zelf toch nooit een boterham minder om zult moeten eten. Wat een durf vergt het om de ander de goot in te trappen, als je weet dat zij jou toch niet kunnen raken. Wat een lef, om wie het zwakst staat, nog te verzwakken.

Je raadt het nooit: degenen die een hoge borst opzetten over de ‘moeilijke maatregelen’ die zij durven nemen, zijn niet degenen die er zelf het slachtoffer van worden.

[Dit stukje verscheen eerder als De Mening in DS Avond (17 sept.).]

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s