De mobiliteit van Wouter Beke

Als het niet Dag van de Pladijs is of Maand van de Multiple Sclerose, dan wel Week van de Mobiliteit. En elke keer opnieuw moet een politicus die zichzelf iet of wat respecteert daar iets over te zeggen hebben, hoe nietszeggender hoe beter: “Vandaag Dag van de Pladijs. Eet vis, lekker en gezond!” (Een week later, op de Dag van de Broccoli, dienen we ons dan weer op de ‘groenten van bij ons’ te storten, en nog een dag later moeten we massaal aan het varken. Was het niet voor de promocampagnes van de Vlaamse overheid, we zouden niet weten wat te koken.)

Zo vond ook Wouter Beke, voorzitter van CD&V, nog steeds een min of meer belangrijke regeringspartij in dit land, zijn moment gekomen om zich nog eens te laten horen: “Vandaag start de Week van de Mobiliteit. Kies voor fiets of trein in plaats van de auto, da’s duurzaam en gezond!”, zo tweette hij.

Wat zou hij gedacht hebben, toen hij deze mededeling de wereld instuurde? Dat hij zijn taak als beleidsmaker weer eens mooi vervuld had? Want wat kan een mens nog meer verwachten van een politicus die mee de koers van het land bepaalt dan dat hij een tweetje zendt? Dat zijn beleidsdaden volledig in tegenspraak zijn met deze dienstmededeling, kom, geen mens die erover vallen zal. We kunnen nu eenmaal niet alles verwachten van één van de machtigste mannen in België. Kies voor het openbaar vervoer in plaats van voor de auto!, zo roept Beke ons op – en ondertussen weigert hij aan de subsidies voor bedrijfswagens te raken, en maakt hij het nog duurder en moeilijker om trein of bus te nemen. Ticketprijzen? Fors de hoogte in! Kortingskaarten voor grote gezinnen? Afgeschaft! Buslijnen? Afgeschaft! Enig concreet initiatief rond rekeningrijden of een mobiliteitsbudget? God beware ons! Maar hij heeft ons wél in een tweet gevraagd om de trein te nemen of te fietsen in plaats van de auto van stal te halen, dus zeg niet dat hij niet geeft om duurzaamheid of om uw gezondheid. Hoogstens dat hij niet overloopt van dadendrang.

Je kunt er donder op zeggen dat binnenkort, op de Autoloze Zondag bijvoorbeeld, er een foto opduikt van een glunderende CD&V-voorzitter, ongemakkelijk op de fiets, een wat scheefzakkende helm op het hoofd gedrukt: “Ik gebruik de fiets! Jij toch ook?” Kijk toch eens hoe nauw het thema hem aan het hart ligt! De bijdrage van Wouter Beke aan een mobiel Vlaanderen beperkt zich tot het ontlopen van elke verantwoordelijkheid.

[Dit stuk verscheen eerder als De Mening in DS Avond (16 sept.).]

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s