Vreemde neutraliteit

Verschillende kranten berichtten erover. In Antwerpen werd een man tegengehouden omdat hij een verdacht T-shirt droeg. Hoe zou het gegaan zijn? De woordvoerder van de burgemeester die opgewonden een bericht stuurt naar de persjongens en -meisjes? “Snel!, Verzamelen geblazen! Belangrijk nieuws! Afgelopen weekend heeft de politie een man aangehouden die een T-shirt aanhad met een Arabisch opschrift. Verder onderzoek leert ons, toegegeven, dat het dragen van een T-shirt met Arabische opschriften tot nader order niet strafbaar is, zelfs niet wanneer het misschien om een islamitische leuze als ‘Mohammed is de profeet van Allah’ gaat, maar toch, in deze tijden kunnen we niet waakzaam genoeg zijn. Voor u het weet lopen ze hier rond met T-shirts met Franse teksten, en dan is het einde helemaal zoek. U ziet: in Antwerpen staan we pal tegen terrorisme!”

Ook de woordvoerder van de politie was mee aangeschoven om de pers te woord te staan: “We hebben de verdachte moeten laten gaan. Zoals reeds gezegd is het dragen van T-shirts met vreemde opschriften niet strafbaar, zelfs niet wanneer erin misschien verwezen wordt naar de leer van de islam en wanneer terroristische organisaties als IS misschien dezelfde spreuk gebruiken; ik spreek me niet uit over de wijsheid daarvan, ik stel alleen maar vast. Wel hebben we een informatierapport over de verdachte opgesteld. Als deze persoon nog eens met de politie in aanraking komt, weten wij tenminste dat hij al eens in deze omstandigheden gecontroleerd werd. Opnieuw, toegegeven, hij deed zogezegd niets verkeerd, maar ik herhaal: Arabische opschriften. Hier. In deze tijden. U ziet: in Antwerpen staan we pal tegen terrorisme!”

Ik vrees voor die man die onderschept werd door de politie. Voor je het weet staat hij voor het rode licht te wachten in zijn wagen, de raampjes opengedraaid, terwijl muziek uit de boxen klinkt. Een patrouille van de Antwerpse politie stopt naast hem. Ze zijn de woorden van hun burgemeester na een tumultueuze Nieuwsjaarnacht nog niet vergeten: “Plots klonk Arabische muziek. Met de terreurdreiging in het achterhoofd was het toch even een speciaal moment.” En jawel hoor: zijn dat geen Arabische klanken die uit de wagen dansen? Verdere controle brengt verdere onthullingen: Een Koran in het handschoenenkastje! Is dat geen subversieve tekst? En de verdachte kwam al eens in aanraking met de politie, lezen we in zijn dossier! Snel, dat vraagt om een persconferentie en extra middelen voor terrorismebestrijding!

In het Vlaamse regeerakkoord staat, zelfs tot twee maal toe, dat de Vlaamse en de lokale overheid in haar omgang met de burgers niet alleen neutraal moet zijn, maar ook als neutraal ervaren moet worden. Het ligt waarschijnlijk aan mij, maar is het geen vreemde neutraliteit, die niet duldt dat aan het loket een hoofddoek gedragen wordt, maar wel toelaat dat een T-shirt met Arabisch opschrift aanleiding genoeg vormt voor controles en informatierapporten en een persoonlijk politiedossier, met nog triomfantelijke persberichten er als toetje bovenop?

 

[Deze tekst verscheen op 26/08 in DS Avond.]

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s