Nederland economisch gidsland voor de N-VA?

De economische staat van het land is zowat hét thema van de verkiezingscampagne. Het was dan ook interessant om te zien dat de algemeen directeur van de Vlaams-nationalistische partij N-VA Nederland naar voren schoof als het na te volgen gidsland op economisch vlak. Wat de regering-Di Rupo de afgelopen jaren klaarspeelde was maar niks; neen, dan liever het beleid van Rutte. Nochtans, zoals we zullen zien…

Het klopt dat België en de regering-Di Rupo een beleid voerde dat meer gericht was op het behoud van de welvaart en de koopkracht (“Awoert!,” hoor je de N-VA schreeuwen), terwijl Nederland zich eerder richtte op het beperken van de overheidsuitgaven (“Hoezee!”, klinkt het als uit één mond langs Vlaams-nationalistische kant). Gevolg: Nederland kende een daling van het welvaartspeil, een groter begrotingstekort, en een veel snellere stijging van de overheidsschuld.

Eerst retweette Piet De Zaegher volgende tweet:

De claim, door de algemeen directeur van de N-VA verspreid, is dus dat in Nederland het begrotingstekort daalt door hogere groei. Toch even nakijken:
Groei BBP sinds 2007
Oeps.

De bewering die door de N-VA verspreid wordt, klopt niet: de economische groei was de afgelopen jaren negatief in Nederland, in tegenstelling tot in België, en zal ook de komende jaren niet sneller zijn dan in ons land.

En wat met die daling van het begrotingstekort die in Nederland groter zou zijn dan in België?
Begrotingstekort sinds 2007
Oeps (bis).

Betweter die ik ben, kon ik het niet laten om de algemeen directeur van de Vlaams-Nationalisten er toch even op te wijzen dat de cijfers die hij verspreidde niet erg correct zijn. Zijn repliek?

Of: kan best zijn dat België een hogere groei kende en een kleiner begrotingstekort dan Nederland, anders dan ik eerst beweerde (al zal ik dat niet toegeven), maar de overheidsuitgaven in Nederland stegen wel minder sterk dan in België, en de overheidsschuld is er lager dan hier. Dus: Win voor Nederland!, awoert voor België!
Overheidsuitgaven sinds 2007
En we hebben zowaar een winnaar: eindelijk eentje waar de claim van de N-VA klopt! Maar voor ze te enthousiast worden: kijk nog eens wat die hogere uitgaven in België opleveren: hogere economische groei. Nu kan het zijn dat de Vlaams-Nationalisten economische groei plots niet meer belangrijk vinden, maar dan zijn ze daar toch erg stil over. Toch veel stiller dan over die dekselse overheidsschuld die Piet De Zaegher ook aanhaalde. Laten we dus eens kijken wat die hoge Belgische overheidsuitgaven doen met onze overheidsschuld. Je zou verwachten dat die sneller stijgt dan de Nederlandse, die immers een gedisciplineerd begrotingsbeleid voeren zoals de N-VA het zo graag heeft. Wel, euh…
Groei overheidsschuld sinds 2007
Dat ziet er niet zo ontzettend goed uit voor Nederland, me dunkt.

Het klopt dat België en de regering-Di Rupo een beleid voerde dat meer gericht was op het behoud van de welvaart en de koopkracht (“Awoert!,” hoor je de N-VA schreeuwen), terwijl Nederland zich eerder richtte op het beperken van de overheidsuitgaven (“Hoezee!”, klinkt het als uit één mond langs Vlaams-nationalistische kant). Gevolg: Nederland kende een daling van het welvaartspeil, een groter begrotingstekort, en een veel snellere stijging van de overheidsschuld.

En dat is dus het beleid dat de Vlaams-Nationalisten willen voor Vlaanderen en België.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s