Grafiek: It’s all going downhill in the east

Twee grafieken om u te verblijden. In de eerste wordt gekeken naar de evolutie van de bevolking over een periode van honderd jaar, beginnend in 1960. Alle moeilijkheden met voorspellingen indachtig, geeft het toch al een idee: de landen uit het voormalige Oostblok zijn aan een sneltreinvaart aan het ontvolken – en Duitsland doet gezellig mee.

Bevolkingsevoluties in Europa

Eén van de gevolgen daarvan zie je in de tweede grafiek, met, voor de komende decennia, de evolutie van de afhankelijkheidsratio (of: hoeveel +65jarigen zijn er per 100 mensen op ‘werkzame leeftijd’, i.e. 15 tot 64jarigen?). Enkel het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Nederland blijven onder de 50% – al de andere landen gaan daar vlot overheen. Wat de vraag doet rijzen: als wij nu al zo hard panikeren over hoe we met die demografische omslag moeten omgaan, wat dan met Duitsland, Polen, en de andere voormalige Oostbloklanden?

Evolutie van de afhankelijkheidsratio

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s