De Standaard, de N-VA, en hakken in het onderwijsbudget

Vlaamse regering zoekt ‘relatief veel geld’“, zo kopte De Standaard gisteren. Minstens 750 miljoen zou er bij elkaar gezocht moeten worden, met maatregelen allerhande, om de begroting rond te krijgen. En dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden.

Één van de partijen die deel uitmaakt van de Vlaamse regering is de N-VA. En de N-VA heeft de wind in de zeilen. Dus: zelfvertrouwen te koop. Ze heeft ook zo haar dada: het uitbouwen van een eigen Vlaamse sociale zekerheid, bovenop de Belgische (om dan nadien te komen zeuren over de inefficiëntie van de Belgische staatsstructuur, maar passons); de Vlaamse kindpremie moet daarvan het begin vormen. Waarbij het handig meegenomen is dat, in ruil voor een zakje rinkelende munten, Brusselaars gedwongen kunnen worden voor een gemeenschap te kiezen (de Brusselse gemeenschap is helaas geen optie). Zo’n kindpremie kost, jammer genoeg, handenvol geld. Geld dat er niet is. Om dit symbooldossier van de N-VA te redden, zal er dus elders (extra) bezuinigd moeten worden.

En wat lezen we dan in De Standaard: “Naar verluidt zou vooral N-VA op onderwijs willen knibbelen.” Dus. De kindpremie moet er komen. Om dat mogelijk te maken, moet er gehakt worden in het budget voor onderwijs. Omdat ik weet dat De Standaard een kritische kwaliteitskrant is, weet ik dat er dan doorgevraagd zal worden. Waar precies wil de Vlaams-nationalistische partij schrappen in het onderwijsbudget? Minder geld voor de broodnodige scholenbouw? Minder geld voor ondersteuning aan kinderen met leerproblemen? Liever terug wat grotere klassen? Geen geld meer voor maatregelen om leerkrachten te ontlasten van administratieve taken, zodat ze zich weer zouden kunnen concentreren op hun eigenlijke taak, het opleiden van onze kinderen? – Helaas, De Standaard blijft ons het antwoord verschuldigd. We leren niet welke moeilijke keuzes de N-VA wil maken.

Zijn ze stoemelings vergeten te vragen wààr de N-VA dan wel wil schrappen in onderwijs? Hebben ze het wel gevraagd, maar wil de N-VA niet antwoorden op die vraag? En is dàt dan geen nieuws? Of waren er belangrijker dingen te melden, en kon dat er nu toch écht niet meer bij? Of zei de hoofdredactie dat ze de laatste tijd al wel genoeg over de N-VA gebazeld hadden, en dat het nu wel goed geweest was?

Het klopt dat er de de laatste weken elfendertig artikels over het dieetboek van De Wever zijn verschenen, en nog eens zestien om uit te leggen waarom dat geen nieuws was. Als dat betekent dat, wanneer die partij inhoudelijk een belangrijke keuze moet maken, dat niet meer in de krant kan, tja, pech. En sowieso zou het er vandaag écht niet meer in geraakt zijn: er moesten immers nog eens vijf artikels en drie opiniestukken over een stelletje relschoppers gepubliceerd worden. Ook een kwaliteitskrant moet zijn prioriteiten stellen.

Het kan natuurlijk ook dat de N-VA helemaal niet wil schrappen in het onderwijsbudget, ook al schreef De Standaard van wel. Maar een krant die me iets op de mouw probeert te spelden? Dat kan ik maar moeilijk geloven.

Edit (25 sept. 2012): De Vlaamse begroting is opgesteld, de kindpremie wordt —voorlopig— dan toch uitgesteld. Besparingen in het onderwijs blijven zo beperkt. Daarover zul je me dus alvast niet horen klagen. (Sommige andere (niet-)maatregelen daarentegen…)

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s