Ach wat, sociale bescherming

Drie quotes, alle drie van deze week. Ontdek je een thema?

Jan Denys, arbeidsmarktexpert van uitzendbureau Randstad:

Essentieel is dat zo weinig mogelijk jongeren zonder enige kwalificatie het secundair onderwijs verlaten. Anders zijn ze niet klaar voor de arbeidsmarkt. Daarom stel ik voor dat ze geen recht op een uitkering krijgen zolang ze niet minimaal een diploma, kwalificatie of getuigschrift van gelijk welke opleiding op secundair niveau hebben.

Waar Klaas Soens, adviseur sociale zaken op het kabinet van vice-eerste minister Alexander Decroo in een tweet als volgt op reageert:

Wie niet onmiddellijk aan het werk is, hoeft ook niet te rekenen op een financieel steuntje in de rug de eerste maanden. Versta: Gij zult meteen en volledig inzetbaar zijn in de economie, of gij zult niet zijn.

Caroline Deiteren, adviseur op de studiedienst van Unizo:

Zo is het eigenlijk niet juist wat minister De Coninck zegt, dat vrouwen die deeltijds werken dat in hun pensioen zullen voelen. Veel periodes van deeltijds werk zijn nog steeds gelijkgesteld met voltijdse arbeid. Bovendien wordt voor de toekenning van het minimumpensioen amper een onderscheid gemaakt tussen voltijds of deeltijds werk. […] Al die aanmoedigingen zijn misplaatst.

Het mag de combinatie gezin/werk dan wel een pak aangenamer maken, in deze harde wereld is er geen plaats voor sentiment: wie zijn kinderen liever niet elke dag in de voor- en naschoolse opvang achterlaat, moet achteraf niet klagen dat zijn pensioen te weinig is om van rond te komen. Dat precies dát een historische reden is waarom vele vrouwen een armoedig pensioentje hebben, ach. Opnieuw: Gij zult meteen en volledig inzetbaar zijn in de economie, of gij zult niet zijn.

En Gwendolyn Rutten, voorzitter van de Open VLD, steunt de oproep van Unizo-topman Karel Van Eetvelt om mini-jobs in België in te voeren – wie geen normale job vindt, zal zich moeten behelpen met onzekere baantjes voor een loon dat lager dan de helft van de armoedegrens ligt, en waarbij je geen sociale rechten opbouwt. Maar, aldus Rutten:

Ik vind de term mini-jobs slecht gekozen omdat er een pejoratief sfeertje om hangt.

Terwijl iedereen toch weet dat een maand werken voor de volle 400€ een fan-tás-tische deal is – althans voor wie niet netjes samenvalt met het ideaal van de hoogproductieve werkmens waar de economie zo’n nood aan heeft. Ten derde male: Gij zult meteen en volledig inzetbaar zijn in de economie, of gij zult niet zijn.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s