Open Brief aan Jean-Jacques De Gucht

Beste Jean-Jacques,

Beste parlementslid,

Vandaag mocht u in De Tijd een open brief schrijven aan onze minister van cultuur-en-nog-wat-andere-zaken Joke Schauvliege, waarin u het niet kunt laten even op de vrouw te spelen (Haha!, Zjef Genie! Haha!). Want u bent verontwaardigd. Het is dan ook godgeklaagd dat ‘ons belastingsgeld’ verdwijnt in de zakken van bevriende ondernemers. 850.000€! Voor een musical! Aan een vzw die niet alleen een negatief artistiek advies kreeg, maar het daar bovenop in het verleden ook al niet te nauw nam met subsidies! Schande! Gelukkig neemt u uw job als parlementslid ernstig, en bent u er om te waken over het geknoei van de Vlaamse Regering. Not on your watch! Ik hou wel van die attitude, beste Jean-Jacques.

Alleen jammer dat u nu pas ontwaakt. Waar was u, als kritisch parlementslid, de afgelopen maand? Het besluit van de Vlaamse Regering staat al sinds 19 april online. Een wakkere journalist van De Standaard liet toen al het nieuws los op de wereld. Ik maakte er kort melding van op deze blog. (Dat u dát gemist hebt, och kom, het is u vergeven.) Niemand reageerde. Geen enkel parlementslid merkte het op, of vond het de moeite waard er iets van te zeggen. Vond u het toen, als kritisch parlementslid dat waakt over het geknoei van de Vlaamse Regering, nog geen probleem? Of heeft u pas sinds kort weet van dat besluit dat, aldus De Morgen drie weken na datum, “in alle stilte” werd genomen? Je zou nochtans verwachten dat u als kritisch parlementslid dat waakt over het geknoei van de Vlaamse Regering af en toe zélf eens de besluiten van de Vlaamse Regering naleest. Tip: ze verschijnen elke vrijdag op deze website. U kunt zich er zelfs op abonneren – bespaart je de moeite helemaal zelf naar die site te moeten surfen.

Ik verwacht meer van u, beste Jean-Jacques. Ik verwacht meer van u, en ik verwacht meer van uw collega’s. Neem uw taak als parlementslid ernstig. U bent de vertegenwoordiger van de Vlamingen. U hebt de plicht de Regering te controleren. Dat betekent niet dat u pas te weten komt wat de Regering beslist heeft wanneer u het vier weken nadien toevallig in een krant tegenkomt. Dat is luiheid. Om dan verontwaardigd te komen doen met een open brief, dat is pathetisch. Neem uzelf, en uw taak, ernstig. En maak dat de volgende keer u degene bent die het nieuws brengt. Het zou uw geloofwaardigheid deugd doen.

met vriendelijke groeten,

Matthias Somers

One comment

  • Beste Matthias, ook al mag je zo gepikeerd zijn over het onrecht van de onterechte schrapping van subsidies voor vzw Recht-Op, neemt dat niet weg dat er een soort beleefdheid en ethiek mag heersen. Je opmerkingen mogen dan wel sarcastisch bedoeld zijn, maar ik vrees dat met zulke wijze van schrijven niet de juiste aandacht zal verkregen worden en zeker geen opvolging aan het schrijven gegeven worden = gemiste kans.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s