Sociale mobiliteit: Tough Luck

Many commentators automatically assume that low intergenerational mobility rates represent a social tragedy. I do not understand this reflexive wailing and beating of breasts in response to the finding of slow mobility rates.

Dat je aan de hand van de sociale klasse en de inkomensschaal van je ouders vrij goed kunt voorspellen waar in de maatschappij je kinderen, kleinkinderen, en zelfs achterkleinkinderen zullen terechtkomen? Geen probleem. Want:

Children of earlier elites will (…) succeed because they have inherited the talent, energy, drive, and resilience to overcome the many obstacles they will face in life. (…) It is just that we can predict who will be likely to possess the necessary characteristics from their ancestry.

Tough luck voor de rest.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s