Dansen met een puistenkop

Het werd ons al langer verteld, maar voor alle zekerheid bevestigt een nieuwe studie van de Nationale Bank het nog eens: “België heeft slechtst werkende arbeidsmarkt.” Bedrijven sturen vacature na vacature uit op zoek naar nieuwe werkkrachten, werklozen schrijven brief na brief op zoek naar een nieuwe job — maar elkaar ook vinden, dat zit er bij ons helaas niet in. Want net zij die een job zoeken, met hen kan het bedrijf niets aanvangen. Maar wel veel succes in je verdere carrière. En zo kan de werkloze een nieuwe afwijzingsbrief aan de collectie toevoegen, terwijl het bedrijf nog eens een nieuwe vacature uitschrijft. Guy Tegenbos vat de situatie in Brussel zo samen:

In grote delen van de stad is de helft van de bevolking werkloos, terwijl er duizenden jobs openstaan. Tachtig procent van de jobs die er vrijkomen, zijn voor hooggeschoolden; 95 procent van de werkzoekenden is er laaggeschoold.

Begin er maar eens aan. Je bent die jongen die fuif na fuif, met steeds wat meer aarzeling in de tred, met steeds onvastere stem, vruchteloos het meisje ten dans vraagt. Ze wil wel dansen, grààg, ze doet niet liever, maar nu moet ze toch eerst even wat te drinken halen, en is dat niet haar vriendin die haar druk gebaart te komen praten? Maar volgende keer misschien, aardig van je om het te vragen. Je hebt nochtans je best gedaan, je netste pak aangetrokken, maar als je in de wc’s in de spiegel kijkt, weet je wat het probleem is: die puistenkop van je, die tover je niet zomaar weg.

Gelukkig zijn er manieren om zoekende partijen dichter bij elkaar te brengen. Opnieuw Guy Tegenbos:

Toch is niet alles kommer en kwel. Af en toe beweegt er iets. Tot veler verrassing dalen volgende maand een aantal werkloosheidsuitkeringen om werklozen harder aan te sporen werk te zoeken.

Het probleem van onze arbeidsmarkt is dat bedrijven niks kunnen aanvangen met de mensen die werk zoeken; de oplossing bestaat er klaarblijkelijk in om die werkzoekenden te belonen met een lagere uitkering. Voorwaar een sterke zet van een krachtdadige, men zou haast zeggen marxistisch geïnspireerde regering.

Beste jongen met de puistenkop, trek hier je lessen uit. Het is niet omwille van je puisten dat het meisje niet in je armen valt, het is omdat je niet hard genoeg je best doet. Als straf mag je je nette pak niet meer dragen. Zal je leren. Probeer nu nog maar eens, en je zult ervan versteld staan: met je trui met gaatjes in, zal ze wél met jou en je puistenkop dansen willen.

One comment

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s