Verzuipen

Hij heeft het echt gezegd: het is geen goede zaak vluchtelingen op lekkende bootjes uit zee te redden. Laat ze liever verrekken, laat ze maar verdrinken, verzuipen, in de diepste diepten van onze vakantiezee wegzinken: iets anders zou een fout signaal zijn. Je kan duizend mensenlevens redden, geeft hij toe, maar liever niet: wie weet welk ongewenst effect het zou hebben.

Hij suggereert het echt: lijken dobberend op zee zijn een hoogst geschikt afschrikmiddel voor vluchtelingen. Een beetje zoals een dood konijn laten wegrotten aan een paal midden in je wortelveld, een waarschuwing voor andere ongewenste onverlaten: wie mijn terrein betreedt, wacht hetzelfde wrede lot. Dode Malinezen, dode Lybiërs, dode Irakezen en dode Syriërs: evenzovele konijnen, evenzovele waarschuwingen aan hun soortgenoten – wie ons land binnenwilt, wacht enkel de dood.

Hij zegt het dus echt: het is misschien een jammere zaak dat zoveel vluchtelingen in onze vakantiezee verzuipen, maar het zou een nog veel slechtere zaak zijn om ze *niet* te laten verzuipen. Mensen onnodig laten verdrinken is niet hardvochtig, oh neen, driewerf neen, het is net *humaan*: het is beter voor iedereen om ze kopje onder te laten gaan. Want alleen een muur van opeengestapelde lijken houdt andere ongenode gasten buiten.

Maar oh, staatssecretaris voor asiel en migratie zijn, behoeder van onze beschaving, het is niet eenvoudig. Ik kan het mij zo voorstellen, die arme man, met een whiskey in de hand in zijn clubzetel gezeten, peinzend: Laat jij het leven in onze vakantiezee, dan zal ik eens zuchten over de zwaarte van mijn job: elk zijn rol, elk zijn lot.

Lijken laten drijven op zee om je doel van minder vluchtelingen in België te kunnen bereiken, laten we wel wezen, de omschrijving misselijkmakend volstaat hier niet. Maar ach, misschien vergis ik mij, en zou hij het wel oké vinden als AzG die mensen, van zodra ze maar dood zijn, uit zee zou vissen. Zo’n rottend lijk in het water is tenslotte een beetje vies. Eerst zeker zien dat ze dood zijn hoor, daarna mag je vissen zoveel je wilt. Zolang maar niemand het in zijn lege hoofdje haalt te denken *levend* de grenzen van deze baken der beschaving te bereiken. Dat God onze vakantiestranden moge behoeden van de vuile voeten van vreemde vluchtelingen!

België wil ze laten verdrinken op zee. Nederland wil ze in hun eigen vuil laten verhongeren op straat. En in het Verenigd Koninkrijk mag één van de grootste kranten ze ‘human scum’ noemen, en kakkerlakken. Anderen vinden dan weer dat we een voorbeeld moeten nemen aan Australië, waar vluchtelingen voor eeuwig en twee dagen worden opgesloten op een verlaten rotspunt midden op zee, tot ze van pure ellende zelfmoord plegen. En in Zuid-Afrika gaan ze met machetes achter hen aan. We moeten onze grond beschermen, nietwaar?

Mevrouw, meneer, wij zijn maar een walgelijk volkje, en de mens is een vies beest.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s